Η τέχνη ως φορέας της ειρήνης

«Από την Γκουερνίκα στη Χαρά της Ζωής: Η τέχνη ως φορέας της ειρήνης»

Ομιλητής: Χάρης Τζάλας, ιστορικός, συγγραφέας, πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας

Συμμετέχει η ιστορικός Τέχνης Ειρήνη Χρυσοχέρη με την παρουσίαση του εικαστικού της εργαστηρίου «Η Τέχνη προβάλλει την Ειρήνη»

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η έγκαιρη προσέλευση λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων

Στις 26 Απριλίου του 1937, στη μικρή βασκική πόλη Guernica (Γκουερνίκα), σκοτώθηκαν 1.654 άμαχοι και το όνομά της, χάρη σε ένα έργο τέχνης, έμεινε στη συλλογική μνήμη ως ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Η Guernica δεν ήταν στρατιωτικός στόχος κι όμως ισοπεδώθηκε. Αυτή η τραγωδία στάθηκε πηγή έμπνευσης για το ομώνυμο αριστούργημα του Πάμπλο Πικάσο: Πίνακας μεγάλων διαστάσεων, 7,80 επί 3,50 μέτρα, το έργο αυτό απαθανατίζει τα δεινά του πολέμου. Εννέα χρόνια μετά, ο Πικάσο δημιουργεί μια αντι-Γκουερνίκα: το νέο του αριστούργημα, «La Joie de Vivre» («Η Χαρά της Ζωής»), είναι μια έκρηξη χρωμάτων, αισιοδοξίας και χαράς, εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία, το οποίο καθρεφτίζει την ομορφιά, τη γαλήνη της ειρήνης.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2017, ο ιστορικός και συγγραφέας Χάρης Τζάλας μας μιλάει για την Τέχνη που μας προβληματίζει για τα δεινά του πολέμου και την ομορφιά της ειρήνης.

Η ιστορικός τέχνης Ειρήνη Χρυσοχέρη θα μοιραστεί μαζί μας την εμπειρία του εικαστικού εργαστηρίου της, «Η Τέχνη προβάλλει την Ειρήνη», όπου συμμετείχαν δώδεκα παιδιά Δ΄-ΣΤ΄ Δημοτικού από τη Συρία και την Ελλάδα και ζωγράφισαν αντλώντας έμπνευση από την «Γκουερνίκα» (Τα έξι παιδιά από τη Συρία είναι μεταξύ των εκατοντάδων προσφυγόπουλων που φιλοξενούνται στους ξενώνες της «Κάριτας Ελλάς» σε όλη τη χώρα.)

Ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί με την απονομή αναμνηστικού διπλώματος στα παιδιά, ενώ στους χώρους του μουσείου θα εκτίθενται τα ζωγραφικά τους έργα και θα προβάλλονται φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εικαστική τους δράση.

Πληροφορίες: 210.3461981 http://bit.ly/InternationalMuseumDay2017

Musiclouds