Εισαγωγικό σεμινάριο εκφραστικής ψυχοθεραπείας μέσω τέχνης

Σε αυτό το εισαγωγικό σεμινάριο σας περιμένουμε να πάρετε μια πρώτη γεύση της εκφραστικής ψυχοθεραπείας. Ελάτε να γνωρίσετε την τεχνική της, να έρθετε σε επαφή με το σώμα κ τον εαυτό σας, να απελευθερώσετε την κούραση και το άγχος όλης της χρονιάς και να πάρετε χαρά και θεραπεία μέσα από την έκφραση και την αλληλεπίδραση με την ομάδα! Σκοπός του σεμιναρίου είναι να εξερευνήσει και να αναδείξει τη δυναμική των πολλαπλών μορφών τέχνης και τον τρόπο που αυτές επιδρούν θεραπευτικά πάνω μας.

Όποιος ενδιαφέρεται, μετά το εισαγωγικό σεμινάριο, ξεκινάμε ομάδα εκφραστικής θεραπείας- αυτογνωσίας σε εβδομαδιαία βάση. Θα προηγηθεί προσωπική συνάντηση με κάθε ενδιαφερόμενο.

Η ομάδα είναι βιωματική και ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος. Η Εισαγωγική συνάντηση-σεμινάριο στις 19/05/17 είναι δωρεάν, η μηνιαία τιμή της ομαδικής ψυχοθεραπείας θα ανακοινωθεί κλείνοντας αυτή τη συνάντηση.

Λίγα λόγια για την εκφραστική θεραπεία μέσω τέχνης:
Η εκφραστική ψυχοθεραπεία μέσω τέχνης είναι μια μέθοδος ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιεί την τέχνη με σκοπό την επίγνωση του εαυτού. Η μέθοδος αυτή ενσωματώνει τις πλαστικές τέχνες (ζωγραφική, κολάζ, πηλός) με την κίνηση, την δημιουργική γραφή και την μουσική. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ποικίλα και εξαρτάται από τον θεραπευόμενο τι θα διαλέξει κάθε φορά. Δημιουργείται ένας ασφαλής χώρος για να επιτρέψει ο θεραπευόμενος τον αυτοσχεδιασμό, να αφήσει τον έλεγχο και να έρθει σε επαφή με τον αληθινό του εαυτό.
Η θεραπευτική επίδραση των τεχνών στην ομαδική ψυχοθεραπεία είναι καταλυτική, μια και κατορθώνουμε έτσι να παρατηρήσουμε το πώς αναπηδούν από το ασυνείδητο πληροφορίες που έχουν τόσο μεγάλη σημασία για το άτομο, ωστόσο όμως παραμένουν βαθιά κρυμμένες από τη συνειδητή πραγματικότητα του. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη δημιουργία «έργων τέχνης» μέσα από ποικίλα μέσα τέχνης και έπειτα σε ένα κύκλο με τον θεραπευτή και σε εσωτερικό κύκλο στο πάτωμα τα έργα τέχνης, προσδίδει μια ατμόσφαιρα τελετουργική. Παρατηρώντας τι έχουμε φτιάξει και εμείς και τα άλλα μέλη της ομάδας, δενόμαστε σιωπηλά δημιουργώντας την αίσθηση της μητέρας, όπως αυθόρμητα αντιλαμβάνεται ένα βρέφος την παρουσία της. Υπάρχουμε και μας βλέπουν. Μέσα σε αυτό το κλίμα εμπιστοσύνης και οικειότητας προκύπτει κάποιο μέλος που θέλει να δουλέψει με το έργο του και τον θεραπευτή. «Μιλώντας» μέσα από το έργο του και τα επιμέρους στοιχεία αυτού, σπάζοντας τις άμυνες του, αποκτά το άτομο επίγνωση και αυτογνωσία. Έπειτα μπορεί να περάσει σε ένα άλλο μέσο τέχνης αναζητώντας βαθύτερη επίγνωση. Τέλος, γίνεται συζήτηση και μοίρασμα και από τα μέλη της ομάδας, ανατροφοδότηση από τον θεραπευτή, ώστε η βιωματική «αλήθεια» και επίγνωση να προχωρήσει σε συνειδητή κατανόηση και αντίληψη. Τα μέλη είναι ελεύθερα να σχετιστούν με τα έργα άλλων, μένοντας μόνο στο τι σημαίνουν για εκείνους ή τι συναίσθημα βιώνουν οι ίδιοι για το έργο. Μετά προχωράμε στο επόμενο μέλος που θέλει να «ανοίξει» κάποιο θέμα-πρόβλημα. Προτείνεται να φορέσετε άνετα ρούχα, που δε σας ενοχλεί εάν τύχει και λερωθούν.

Λίγα λόγια για τις συντονίστριες:
Κατερίνα Φωτιάδη
Ψυχολόγος, B.Sc., Clinical Expressive Art Psychotherapist
Η Κατερίνα Φωτιάδη είναι Εκφραστική Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια, απόφοιτος διετούς προγράμματος μεταπτυχιακού επιπέδου από τον Ισραηλινό καθηγητή του Galilei College Dr. Avi Goren-Bar, ένα πρόγραμμα που φιλοξενείται στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ, του Σ. Κρασανάκη, Ψυχιάτρου-Δραματοθεραπευτή. Έχει ολοκληρώσει σπουδές Ψυχολογίας, με B.Sc. Psychology στο University of Reading της Βρετανίας το 2003. Παρακολουθεί εκπαίδευση Ανάπτυξης Συμπονετικού Νου (Compassion Focused Therapy), μια ψυχοθεραπευτική τεχνική που βοηθά κάθε προσέγγιση λειτουργώντας θεραπευτικά μέσω συμπόνιας, σε συνεργασία με την εταιρεία Balanced Minds&The compassionate mind Foundation. Προσφέρει σεμινάρια στην Εκφραστική Εικαστική Ψυχοθεραπεία και παράλληλα προσφέρει εθελοντική εργασία στο δίκτυο κοινωνικής προσφοράς "Συνύπαρξη" ως ψυχοθεραπεύτρια. Είναι δασκάλα Ρέϊκι και θεραπεύτρια Pranic Healing, τα οποία είναι εναλλακτικές θεραπείες ολιστικής ιατρικής. Έχει παρακολουθήσει εκπαίδευση στην Ανάλυση Ονείρων με επιρροές από Γιούνγκ, Στρέφον Κάπλαν-Γουίλλιαμς, Φροϋντ και άλλων. Παρακολουθεί συνεχώς συνέδρια Ψυχοθεραπευτικής θεματολογίας, Ψυχολογίας & Ψυχιατρικής και παρακολουθεί βιωματικά αλλά και εκπαιδευτικά σεμινάρια, διότι γηράσκουμε αει διδασκόμενοι! Είναι μέλος του BPS και είναι σε συνεργασία με το Δρ. Άβι Γκόρεν-Μπαρ, ιδρυτή της Εκφραστικής Εικαστικής Ψυχοθεραπείας, σε διαδικασίες να δημιουργηθεί Ένωση Εκφραστικής Εικαστικής Ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα σε διασύνδεση με αντίστοιχες ενέργειες σε 5 ακόμη χώρες όπου διδάσκει ο ίδιος & τα μέλη της ομάδας του. Διδάσκει στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος του Δρ. Άβι Γκόρεν-Μπαρ. Ζει και εργάζεται ψυχοθεραπευτικά μέσω Τέχνης όλες τις ηλικίες στο Ψυχικό Αττικής.


ΜαρίληΤοπούζογλου
Ψυχολόγος,B.Sc., Clinical Expressive Art Psychotherapist
Σπουδές B.A. Creative Industries από το Πανεπιστήμιο Greenwich της Αγγλίας και B.Sc. Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας. Ολοκλήρωσε 2ετή εκπαίδευση μεταπτυχιακού επιπέδου στην Kλινική εκφραστική ψυχοθεραπεία μέσω τέχνης στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ‘Αιών’ από τον καθηγητή Dr. Avi Goren Bar. Από τον Οκτώβριο του 2016 είναι βοηθός και συνεργάτης του Dr. Avi Goren Bar. Συνεργάζεται με το κέντρο ψυχολογικών υπηρεσιών Άερτον και δουλεύει ιδιωτικά στο γραφείο της. Παρακολουθεί εκπαίδευση στην θεραπεία μέσω της συμπόνοιας (Compassion Focused Therapy) σε συνεργασία με την εταιρεία Balanced Minds & The compassionate mind Foundation. Έχει εκπαιδευτεί στην ανάλυση ονείρων, και στο Καποδιστριακό παρακολούθησε σεμινάρια στην εφηβική ψυχιατρική και την ειδική αγωγή.
Έχει επίσης δουλέψει στα πλάισια πρακτικής άσκησης στο Ψυχιατρικό τμήμα «Κοργιαλένειου - Μπενάκειου Νοσοκομείου» του Ερυθρού Σταυρού. Έχει συνεργαστεί με το κέντρο ειδικής αγωγής Μαργαρίτα και με την Κιβωτό του κόσμου όπου και στα 2 βοήθησε στο ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων. Γράφει παιδικά βιβλία και είναι μέλος της θεατρικής ομάδας Observartory. Είναι συντονίστρια εργαστηρίων art therapy σε καλλιτεχνικά φεστιβάλ και έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και συνεδριών σχετικών με τις θεραπείες μέσω τέχνης και ψυχολογίας. Μέλος της Ελληνικής εταιρείας εφηβικής ιατρικής και στο δίκτυο κοινωνικής αλληλευγγύης και ψυχολογικής υποστήριξης συνύπαρξη. Είναι σε βιωματική ψυχανάλυση η ίδια και εποπτεύετε συνεχώς.